Deens snijwerk van karton

In de Scandinavische landen wordt heel veel gehandwerkt, al van oudsher. Praktisch iedereen maakt iets met zijn of haar handen. Zo wordt er nog heel veel gebreid, denk aan de mooie Scandinavische patronen op truien en vesten. Ook het Deense borduurwerk is bekend om de mooie motieven en kleuren.

Het feit dat men zo veel handwerkt komt misschien door de langere winteravonden, wie weet! Het was altijd al zo, en voor de tijd van de TV nog veel meer dan nu. Er bestaat duidelijk een behoefte om de woning, waar je vooral ’s winters veel tijd in doorbrengt, wat op te fleuren. De laatste twintig jaar o.a. ook met fleurige mobiles, voor de ramen en boven de verwarming, waar ze mooi ronddraaien als de lucht in beweging komt. De vele mobiles zijn veelal machinaal gemaakt, maar veel mensen genieten ervan om ze zelf te maken. Zo zijn er in winkels en op markten vaak patronen te koop van voorbeelden om zelf te snijden, als je ze zelf niet kunt tekenen.

De motieven zijn meestal afkomstig uit de natuur, b.v. bloemen, dieren, en mensen, speels uitgebeeld en versierd. De mobiles oor Kerst grijpen terug op traditionele kerstmotieven zoals kerstmannetjes, kerstbomen, engeltjes, harten, sterren etc. Voor Pasen zijn er weer andere motieven, zoals eieren, paashazen, kuikens, en narcissen ( waarvan de Deense naam letterlijk vertaald "paaslelie" betekent).