Handleiding

Gereedschap en Materialen

Je hebt maar heel weinig nodig om deze hobby te kunnen beoefenen, namelijk een snijmat, speciale kleine snijmesjes, geschikt karton , patronen en plakband. Mesjes en een snijmat zijn in hobbyzaken te koop.

gereedschap en materiaal

Het snijmes moet heel erg scherp zijn, daarom zijn afbreekmesjes heel geschikt. In het begin breek je heel snel het puntje eraf, omdat je het mesje scheef houdt. Met enige oefening wordt dat beter en gaan de mesjes langer mee.

Het karton mag niet te dun zijn, omdat het werkstuk dan later krom trekt. Te dik is ook niet goed, omdat het veel moeilijker is om mooie ronde lijnen te snijden. Ideaal is 190 - 200 grams karton. Als je karton koopt, laat het dan beslist niet oprollen, want dan trekken de mobiles krom. Vraag of men het voor je in stukken wil snijden van ongeveer A4-formaat, groter heb je niet nodig, en het is gemakkelijker mee te nemen. Voor kleine dingen zijn gekleurde correspondentiekaarten heel goed te gebruiken.

Patronen kun je via deze website bestellen in de vorm van A-4 boekjes. In elk patronenboekje zitten 10 patronen. Natuurlijk kun je patronen ook zelf tekenen.

Plakband heb je nodig om het gekopieerde patroon op het karton te plakken. Een leertang of gaatjestang is erg handig voor het maken van kleine ronde gaatjes. Je kunt ze natuurlijk zelf wel snijden, maar de tang maakt ze mooier.

Op de tekening is te zien hoe je mooie hartjes en ovale gaatjes maakt met behulp van een gaatjestang.
Om de mobiles op te hangen heb je draad nodig in de kleur van het karton.

Hoe doe je het?

Begin met een eenvoudig en niet te groot patroon. Het voorbeeld moet eerst worden gekopieerd of overgetrokken. Bedenk dat je het voorbeeld kwijt bent als je het origineel gebruikt. Als je kopieert kun je de patronen ook vergroten of verkleinen.

De kopie wordt grof uitgeknipt; er moet een klein beetje papier buiten de lijnen overblijven. Je plakt de kopie vast op het karton. Het plakband mag gerust over de lijnen heen geplakt worden, daar snijd je gemakkelijk doorheen. Zelf plak ik het patroon steeds helemaal rondom vast, dan zit het in ieder geval goed vast.

Ulla aan het werkJe legt het karton met de vastgeplakte kopie erop geplakt op de snijmat. Daarna snijd je eerst langs alle binnenlijnen.De buitenste lijn wordt als laatste gesneden omdat de kopie anders loslaat.

Bij het snijden is het ontzettend belangrijk om zo goed door te drukken, dat je in één haal door het karton heen snijdt. Aanzetpunten zijn later bijna altijd te zien. Oefen eerst naast het patroon !

Scherpe hoeken worden het mooist, als je ze snijdt vanuit de hoekpunten. Zet het mesje zelfs iets voor de hoek erin, dan komt het uitgesneden stukje er gaaf uit, zonder rafels, en je ziet het sneetje niet, als de mobile hangt.

De draad om de mobile op te hangen kun je bevestigen met een klein druppeltje lijm, waarbij je een klein rondje karton uit de gaatjestang ( in de goede kleur ) gebruikt om het af te dekken. Kleine onderdelen die ergens aan moeten hangen bevestig je op dezelfde manier.

Succes en veel plezier!!!

© Ulla-Design 2003